Färjestad BK
Historik och Analys
Historik och Identitet
Färjestad BK grundades den 10 november 1932 i stadsdelen Färjestad i Karlstad. Ursprungligen var bandy huvudidrotten, men ishockey blev en del av verksamheten från 1941. Klubben tog sig upp till högsta divisionen 1965 och har sedan dess etablerat sig som en stormakt inom svensk ishockey. Färjestad är den enda klubb som spelat samtliga säsonger i Elitserien/SHL sedan ligan startade 1975. Med tio SM-guld – flest av alla under SHL-eran – och förstaplatsen i SHL:s maratontabell är Färjestad BK historiskt sett SHL:s mest framgångsrika klubb.
Klubbens identitet präglas av en stark vinnarkultur och stolthet över den värmländska hemvisten. Grön och vit är Färjestads klassiska färgkombination, något som även avspeglas i ramsor som “Vi är gröna-vita, vi är Färjestad!”. Klubbmärket, med initialerna FBK och en lagerkrans, symboliserar framgång och tradition. Supporterföreningen kallas The Wolfpack och är känd för att skapa livlig stämning i hemmaborgen.
Under 1980-talet upplevde Färjestad en första storhetstid med stjärnor som . Därefter följde en ny gyllene era kring millennieskiftet – från SM-guldet 1997 och ungefär tio år framåt spelade klubben åtta SM-finaler (varav sex i följd) och vann fyra guld, med lagkaptenen som frontfigur. Mellan 1995 och 2014 spelade Färjestad minst kvartsfinal varje säsong – en svit som vittnar om klubbens jämnhet och höga krav. Ekonomiskt har klubben varit bland de starkaste i landet sedan början av 2000-talet.
Arena – Löfbergs Arena
Löfbergs Arena invigdes den 15 september 2001 och ersatte gamla Färjestads Ishall som öppnades 1967. Arenan har en kapacitet på cirka 8 250 åskådare och är en av Sveriges mest moderna och välrenommerade ishockeyarenor. Färjestad äger och driver arenan själva, vilket gör den till navet i klubbens verksamhet. Arenan har varit värd för SHL-matcher, landskamper och konserter. Namnet kommer från klubbens långvariga sponsor Löfbergs, ett kafferosteri med rötter i Karlstad.
Publiken skapar ofta en elektrisk stämning och arenan är känd för sitt tryck under slutspelsmatcher. Inredningen domineras av klubbens färger och historia, och Löfbergs Arena betraktas som en viktig del av Färjestads identitet och framgångskultur.
Profiler och Kända Spelare
var en fruktad målskytt under 1980-talet och vann även Stanley Cup med Calgary Flames innan han återvände till FBK. Efter spelarkarriären var han även sportchef och klubbchef, och bidrog till flera SM-guld från ledarbänken.
, en av de mest tekniskt skickliga spelarna i klubbens historia, var en bärande del av laget under 80- och 90-talen och representerade Sverige i ett flertal internationella turneringar.
, med sina fem SM-guld och över 200 matcher i Tre Kronor, var kaptenen som personifierade Färjestads anda och ledarskap. Hans tröja nummer 21 är pensionerad och hänger i arenataket.
var kapten vid SM-guldet 2011, har spelat i NHL, och arbetar idag som sportchef i klubben.
var känd för sitt precisa skott och gjorde över 300 poäng i SHL för FBK.
, född i Kil, har flest matcher i klubbens historia och har varit en lojal kugge i både med- och motgång.
, lagkapten i modern tid, ledde laget till guld 2022 och har även haft en sejour i NHL med Calgary Flames innan han återvände hem till Karlstad.
Ungdomsverksamhet och Hockeygymnasium
Färjestad BK driver ett certifierat NIU-hockeygymnasium i Karlstad där unga spelare från hela Sverige får möjlighet att kombinera studier med elitsatsning. Klubben har vunnit sex J20-guld och fostrat många framstående spelare.
(Minnesota Wild), (Minnesota Wild), (Florida Panthers) och (San Jose Sharks) är exempel på spelare som tagit vägen från juniorleden till NHL.
Juniorverksamheten täcker alla åldrar och bygger på att långsiktigt utveckla egna spelare till A-laget. Filosofin att kombinera hemvävda talanger med spetsvärvningar har varit en av grundstenarna i klubbens strategi, vilket märks tydligt i dagens laguppställning där flera spelare har tagit vägen från ungdomslag till SHL-lag.
Säsongsanalys – Från 2019 till 2024
2019/2020: Färjestad slutade tvåa i grundserien efter en imponerande säsong under tränare . Offensivt briljerade som vann hela SHL:s poängliga med 54 poäng, mycket tack vare sitt spelsinne och kreativa passningsspel. Förväntningarna inför slutspelet var höga, men pandemin satte stopp för allt – slutspelet ställdes in, vilket lämnade både spelare och fans i ett vakuum.
2020/2021: En pandemipräglad säsong utan publik i arenorna. Färjestad slutade åtta i tabellen efter en ojämn grundserie där och stod ut. I slutspelet besegrade FBK Malmö i åttondelsfinal men föll sedan mot Växjö i kvartsfinal. Missnöjet växte bland fansen och klubbledningen började planera för förändringar.
2021/2022: Efter en trög start fick lämna och tog över. Färjestad avslutade grundserien som sexa men växlade upp rejält i slutspelet. Med starka insatser från (tillbaka från Edmonton Oilers), och målvakten gick laget hela vägen till final. I match 7 mot Luleå borta säkrade man sitt tionde SM-guld.
2022/2023: Som regerande mästare höll Färjestad en hög nivå. var tillbaka som kapten och samt levererade poäng. , endast 20 år, blev ett av SHL:s mest intressanta namn. Laget slutade trea i grundserien men åkte ut mot Frölunda i kvartsfinal.
2023/2024: Färjestad vann grundserien med 104 poäng. , tjeckisk center, värvades från KHL och blev hela SHL:s MVP med 57 poäng. , hemvändare från Boston Bruins, stod för 30 mål. I slutspelet föll FBK med 0–4 i matcher mot Rögle i kvartsfinal – en av de största skrällarna på många år. Samtidigt nådde klubben final i Champions Hockey League (CHL) och tog silver efter förlust mot Zürich.
Sammanfattning
Färjestad BK är en av Sveriges mest ikoniska ishockeyklubbar, med tio SM-guld, långvarig närvaro i SHL och en rad legendariska profiler i sitt arv. Klubben kombinerar vinnarkultur med en stark ungdomssatsning och har ett av ligans mest moderna arenakomplex i Löfbergs Arena. Färjestad förblir en ständig utmanare till SM-guldet, med tydlig identitet, lojal supporterbas och en organisation byggd för framtida framgångar.